изглед за печат
изпрати на приятел
Стартирайки последното тримесечие (Q) за 2017, започваме и оценката за изминаващата година.
В следващите няколко абзаца ще очертаем тенденциите, които водеха специалистите по Човешки ресурси в търсенето на „Подходящия кандидат“ и най-вече пазарните обстоятелства, с които трябваше да се съобразяват.

1. Възходът на машините
Иновациите в световен мащаб доведоха до въпроси от типа: „Ще измести ли роботът специалиста по човешки ресурси?“ и „Може ли една машина да замени интуитивната преценка за човека срещу нас?“. Въпреки многото опасение все повече компании закупуват специализиран софтуер, който да бъде в помощ на работещия отдел „Човешки ресурси“. През 2017 тази тенденция стана валидна не само за големите международни корпорации, но и за бързо развиващите се компании от средния бизнес.

2. Фирмени придобивки остават в миналото
Допреди 5 години ключово за кандидатите беше какво допълнително предлага фирмата.
Поради тази причина много от HR отделите включиха в бюджета си закупуването на пинг-понг маси, джаги, масажни столове, безплатни храни и напитки;
Сега вече рекрутърите знаят, че тези социални придобивки не привличат най-талантливите от поколението милениали и също така не създават лоялност в служителите. Милениалите предпочитат да се развиват във висококонкурентна среда, изисквайки компетентен мениджмънт и ефективно сътрудничество. Не на последно място остават и споделените ценности между индивид и компания.

3. Създаване на ангажираност
Не е тайна, че високата ангажираност на служителите допринася за по-висока производителност и достигане на желаниете цели. Създаването на адекватни практики за повишаване на ангажираността и удовлетвореността на работното място беше една от фокусните точки за 2017.

4. Коучингът и постоянното развитие изместват управлението на представяне (Performance Management)
Традиционните атестации създават усещане за стрес у служителите и не рядко действат демотивиращо, въпреки позитивната оценка. Поради тази причина все повече HR специалисти мотивират преките ръководители да възприемат коучинг подход, развивайки уменията и възможностите за растеж на талантливите кадри. Тези практически методи позволяват да се създаде култура на управление и самоуправление, пригодна за различни проекти.

5. Анализ на служителите

Анализът на служителите не е нещо ново, но специалистите по Човешки ресурси вече го използват по нов начин, а именно, за да прогнозират новите попълнения в състава. Внедряването на съвременни технологии позволява да се предвижда необходимостта от нови попълнения, но също и да се оптимизира настоящата структура на предприятието.

Ако и Вие имате желание да бъдете част от светът на HR индустрията, заповядайте на предстоящото обучение по HR Management 25.11-26.11!

За повече информация:+359 888 00 69 60; office@1bc.bg
изглед за печат
изпрати на приятел
Курсът по бизнес английски е част от програмата на австрийските бизнес обучения 1st Business Certificate!
В рамките на един месец Ви предлагаме да надградите езиковите си умения посредстовом съвременни и модерни подходи на обучение с много интерактивност и възможност да в различни ситуационни бизнес диалози.
Участието Ви в обучението по Бизнес английски се удостоверява, след успешно полагане на изпита, с международно признат сертификат, лицензиран от Организацията за икономическо образование в Европа (OEEC) и TUV Austria.

За повече информация:office@1bc.bg; +385 888 00 69 60.
изглед за печат
изпрати на приятел
Последна за годината възможност да стартирате подготовката си за една от най-желаните професии в последните две години!
Официално стартира кампанията по записване за интензивното бизнес обучение на 1st Business Certificate-HR Management!

Повече информация относно условия за участие, както и пълна програма, можете да получите на имейл:office@1bc.bg или на тел: +359 888 00 69 60!
Очакваме Ви!
изглед за печат
изпрати на приятел
След горещите летни месеци, с удоволствие приветстваме всички желаещи да се включат в есенното предложение на курса "Управление на човешки ресурси".

Програмата е предназначена за хора:
• които желаят да изградят кариера в конкретна област;
• да актуализират знанията си;
• да сменят отдела, в който работят;
• или се нуждаят от международно сертифициране;

Обучението по Управление на човешки ресурси е изцяло преведено на български език.
Не е необходима предварителна подготовка или тест, за да се включително.

Повече информация за обучението, както и пълна програма, можете да получите на тел: +359 888 00 69 60 или на имейл:office@1bc.bg.

изглед за печат
изпрати на приятел
Развийте езиковите си умения с предлаганото от 1ВС обучение по бизнес английски език. Учете се от преподаватели с международен опит и познания за съвременното бизнес общуване.

По време на курса ще научите как:
- Успешно и професионално да представите себе си и фирмата, за която работите;
- Успешно да провеждате телефонни бизнес разговори;
- Да изготвяте професионални бизнес имейли;
- Да създавате съвременни бизнес презентации;
- Да водите бизнес преговори с вашите партньори.

Курсът по бизнес английски на 1ВС Ви предлага съвременни и модерни подходи на обучение с много интерактивност и възможност да надградите езиковите си умения в различни ситуационни диалози.
Участието Ви в обучението по Бизнес английски се удостоверява, след успешно полагане на изпита, с международно признат сертификат.

Всеки сертификат притежава уникален код на 1BC®, както и печат на ОЕЕС (Organisation for Economic Education, Evaluation and Certification) – гаранция за високото качество на обучението, както и за автентичността на сертификата.

За въпроси относно програмата на обучение и заявка за участие можете да ни намерите на: +359888 00 69 60 или на имейл: office@1bc.bg
изглед за печат
изпрати на приятел
Дори родените лидери имат нужда от усъвършенстване на уменията за ръководене!

Модулът "Фирмено управление" е за неспециалисти, които искатда усвоят основните познания и инструментите на управление или да обогатят вече придобити компетенции.

Акцентът в курса са разнообразните аспекти от планирането и прилагането на стратегии за управление на организацията.
Цел на обучението е, след успешното му завършване, участниците да внедрят стратегически компоненти в управлението и да прилагат методи за анализ, решаващи за ръководенето на една организация.

Съдържание:

- Основи на фирменото управлението

- Стратегически мениджмънт

- Стратегически подходи

- Формулиране на стратегии

- Стратегическо управление и стойностно-базиран мениджмънт

- Управление на ефективността

- Практически примери за прилагане на Балансирана карта.


За повече информация и записване: +359 888 00 69 60; office@1bc.bg
изглед за печат
изпрати на приятел
Нови дати за интензивната програма по HR Management.
Обучението ще акцентира върху методите за подбор на персонал,
мотивация и оценка!
Присъединете се към хилядите, които станаха част от европейските академични обучения 1st Businesss Certificate!
Повече информация и заявка за участие можете да направите на тел:0888 00 69 60; office@1bc.bg!
изглед за печат
изпрати на приятел
Представяме Ви общ поглед на придобилата известност през последните няколко години професия- "HR"
През последните години HR индустрията претърпява все по-голям прогрес.
Като че ли, все по-масово и в нашата страна служителят, работещ в отдел Човешки ресурси, спира да се възприема само като така известното ТРЗ или този, към когото се обръщаме за болнични и отпуски. Специалистите по човешки ресурси стават все по-ценени поради налагащата се мултифункционална роля. Тяхна е отговорността да допринесат за ефективното формиране на екип, съставен от взаимноподхождащи си и допълващи се колеги. Подбор, набиране (рекрутинг), обучение и програми за развитие са част от отговорните на съвременните HR-и.
Една от основните причини, поради които хората избират кариера в областта на човешките ресурси е възможността да бъдат част от стратегическото планиране на бизнеса, подпомагайки организацията чрез правилното привличане на професионалисти в нея.
Тук с всичка сила важи правилото: един бизнес е толкова добър, колкото са добри неговите служители, а за да бъдат добри служителите е необходим също толкова квалифициран екип от човешки ресурси.

Редовна комуникация с персонала и насоки относно неговото представяне и развитие са ключови за израстването на една организация. Друга основна роля е създаването на екипно усещане между отдели, които могат да съществуват сами за себе си като например: IT отделът, Отдел „Продажби“ или Финансовата дирекция.


Kато основни позиции, свързани с професията HR можем да отличим:
HR администратор- обикновено се счита за базова позиция, отговорна за обработка и архивирането на досиетата, например- трудовите договори.
Рекрутър- изцяло зает с публикуването на свободни работни позиции и провеждането на интервюта.
HR Специалист- отговаря за дейности като набирането на нови служители, предложения за заплащане, въвеждащи обучения, проследяване на отсъствия, уволения.
HR-и, специализирани в обучението и развитието на персонала;
HR Мениджър- стратегическа роля, включваща набор от политики, процеси и практики, обвързани с бизнес нуждите на организацията. Участва в управлението на екипа по човешките ресурси и регулира изпълнението на техните отговорности. Следи за актуализиране на възнаграждения и изменения в трудовото законодателство.
Към каквато и позиция от по-горните да се стремите, помнете, че служителят, работещ в отдел „Човешки ресурси“, трябва да е социална личност, отговорна за доброто развитие на всеки колектив.
Повече информация за сертифицирани курсове по Управление на човешки ресурси можете да намерите на нашия сайт, секция "Модули" или директно да ни попитате за предстоящата лятна група по HR Management 15-16.07.
изглед за печат
изпрати на приятел
Скъпи клиенти, бихме искали да Ви информираме, че считано от 24.04.2017г 1st Business Certificate Bulgaria има нов офис адрес.
Можете да ни откриете на бул. Александър Стамболийски №134, ет.4.
Очакваме Ви!
изглед за печат
изпрати на приятел
Пролетната група по HR Management започва своето формиране!
Ако и Вие искате да се освежите с нови знания, позънете ни и попитайте за условията на участие! Очакваме Ви на тел: 0888 00 69 60 или на имейл:office@1bc.bg!
Отиди на страница  1 2 3 4